De stichting is opgericht door Anneke de Jonge samen met haar man Max de Jonge in 1988. Zij ontmoetten Sister Senkenesh tijdens een bezoek aan hun dochter Marleen Ottenhoff die met haar man in Addis Abeba werkte. Sister Senkenesh, een Ethiopische katholieke zuster, was als sociaal werkster werkzaam in het lepraziekenhuis in Addis Abeba. Kort daarvoor was de Zuster gestart met het oprichten van een gemeenschapscentrum, de voorloper van het Medhen Social Center, om de armste kinderen te voorzien van kleding en schoolmaterialen.
Dit was het begin van een steeds verder uitgroeiend project, met diverse onderdelen, allemaal gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de (voormalige) leprapatiënten en hun families. Kinderen krijgen (op student-gerichte wijze) bijles, onderwijs-ondersteuners worden opgeleid, vrouwen worden aan werk geholpen, mannen kunnen in een deurenfabriek aan de slag. Er kwam steun voor HIV-patiënten en voor kinderen die beide ouders verloren waren.
Sister Senkenesh en haar medewerkers wonen in de wijk van het Medhen Social Center en zijn al zo’n 40 jaar bij de mensen daar betrokken. Hierdoor hebben zij als geen ander inzicht in wat noodzakelijke hulp is, wie die het meest nodig heeft en wat een volgende stap kan zijn naar verdere ontwikkeling en autonomie van de mensen.
Anneke & Senkenesh
Anneke heeft vele jaren het werk van Sister Senkenesh ondersteund door middel van fondswerving. Hiertoe richtten zij het Viaticum fonds op. Vanuit dit fonds wordt jaarlijks een vast bedrag uitgekeerd aan het Medhen Social Center, waarmee ze de hulp kunnen bieden aan de clienten die hard nodig is.